Hva betyr bærekraft hos Ramudden?
Vi jobber for at alle skal komme trygt hjem hver dag. Som helhetsleverandør av sikkerhetsløsninger for vei- og byggearbeidsplasser, offentlige miljøer, industri og infrastrukturprosjekter bistår vi med blant annet rådgivning og planlegging, utleie av sikkerhetsprodukter, etablering, arbeidsplasstilsyn, digitale løsninger, rapportering og avetablering.
Men hva betyr bærekraft hos Ramudden, og hvorfor er bærekraftsarbeid så viktig generelt? Vi stilte spørsmålet til Nickan Larsson, Head of Sustainability, og Stina Jonsson, CEO – begge i Ramudden Nordics & Baltics.

NL: Bærekraft er kjernen i vår virksomhet fordi vi arbeider for å øke sikkerheten i samfunnet. Dette gjelder både for våre medarbeidere, som etablerer skilt og beskyttelsesanordninger ved vei- og byggearbeidsplasser, og for våre kunder, som
utfører arbeidet på stedet. Det omfatter også trafikanter, forbipasserende og beboere.
I tillegg er ressurseffektivitet en integrert del av forretningsmodellen. Med det mener jeg at kundene ikke trenger å kjøpe eget materiell fordi de i stedet leier det av oss. Samtidig tar vi vare på produktene på en bærekraftig måte for å forlenge levetiden deres og aktivt utvikle avfallshåndtering for å redusere produktenes klimapåvirkning.
Hvorfor er bærekraftsarbeid viktig rent generelt?
SJ: I tillegg til å bidra til et tryggere samfunn, ønsker vi også å leve opp til de forventninger og krav som stilles til Ramudden fra kunder, eiere og samfunnet for øvrig. Bærekraftsarbeidet skaper struktur, veiledning og felles mål, og hjelper oss dermed med å ta kloke beslutninger. Det gjør oss litt bedre hver dag, viser at vi er et ansvarsfullt selskap og styrker varemerket. Til syvende og sist handler det om våre muligheter til å gjøre gode forretninger også på lang sikt, der bærekraft er en av flere viktige deler.

Er det noe du er spesielt stolt over så langt?
NL: Den viktigste delen av bærekraftsinnsatsen er et trygt arbeidsmiljø for medarbeiderne. Ved å sette klare mål og forsterke positiv atferd skaper vi en kultur der vi tenker fremover, og det reduserer antall ulykker og forbedrer sikkerheten. Derfor er jeg ekstra glad for at vi nådde arbeidsmiljømålet knyttet til risikoobservasjoner i 2024.
Hva skjer i 2025 innen bærekraft?
NL: Vi må tilpasse oss til nye EU-regler, med krav til transparens, rapportering og kontroll på hele leverandørkjeden. Dette arbeidet er allerede i gang og fortsetter i 2025. Samtidig foregår det kontinuerlig produktutvikling, der arbeidsmiljøet for brukerne er et svært viktig aspekt. Vi ønsker også å skyve både regelverket og bransjen i riktig retning.
Hvilke ambisjoner har du som nyansatt adm.dir.?
SJ: Først og fremst å bli enda bedre kjent med virksomheten ved å møte så mange medarbeidere som mulig i løpet av året. Det blir også spennende å følge med på hvordan økt digitalisering kan redusere medarbeidernes eksponering i trafikkerte miljøer, og hvordan vi kan redusere antall transporter og dermed CO2-utslippet.